Medische termen

ME

Myalgische encefalomyelitis (ME) wijst op ontstekingen in hersenen en ruggenmerg, die gepaard gaan met spierpijn. De ziekte is in veel gevallen chronisch en kan een grillig verloop hebben. Het is een heel complexe ziekte die gevolgen heeft voor het functioneren van de hersenen alsmede voor diverse andere lichamelijke systemen. Denk hierbij aan het immuunsysteem en het cardiovasculair systeem (hart en bloedcirculatie), de energievoorziening en de hormoonproductie. De oorzaak is nog onbekend. Niet vermoeidheid, maar het niet kunnen herstellen van de uitputting na een inspanning is het kernsymptoom van ME. dit noemen ze post-exertionele malaise (PEM) of inspanningsintolerantie. Dit treedt op na cognitieve-, fysieke- of emotionele inspanning. De PEM is moeilijk te voorkomen aangezien de grenzen waar je overheen gaat niet altijd controleerbaar zijn.

Bij Sanne wordt het bijvoorbeeld al veroorzaakt door het praten met iemand of wanneer ze hevige pijnen heeft. Dit uit zich dan in vermoeidheid die zo intens en heftig is dat ze er niet van kan slapen, geen licht of geluid meer kan verdragen of niet meer kan lezen of praten.

Andere belangrijke klachten bij ME zijn: ernstige vermoeidheid, lichamelijke en geestelijke uitputting, lange hersteltijd, spierpijn, moeite met concentreren, slaapstoornissen, krachtverlies, vergeetachtigheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, duizeligheid, moeite met zien, gevoelige lymfeklieren, ontstekingen, hartritmestoornissen, keelpijn, desoriëntatie en verwardheid.

POTS

POTS is de afkorting voor Posturale Orthostatische Tachycardie Syndroom. Dat houdt in dat wanneer het lichaam in een staande positie komt (Posturale Orthostatische) het hart extra snel gaat kloppen (Tachycardie) om de hersenen van genoeg bloed en zuurstof te kunnen voorzien. Omdat de klachten bij de patiënten allen tezamen voorkomen en er geen duidelijke oorzaak is, wordt het een Syndroom genoemd.

Duidelijk is dat POTS wordt veroorzaakt door het onjuist functioneren van het autonome zenuwstelsel, ook wel dysautonomie genoemd. De hartslag gaat ineens extreem omhoog (tachycardie) bij het staan. Dat gebeurt meestal binnen tien minuten na het gaan staan waardoor het hart meer dan 120 slagen per minuut heeft óf tenminste een verschil van 30 slagen per minuut ten opzichte van de liggende positie. Er komt bij de persoon die hieraan lijdt te weinig bloed met zuurstof naar het hoofd bij het staan. Het hart gaat dit proberen te compenseren waardoor een toename van de hartslag plaatsvindt van soms veertig slagen per minuut, ten opzichte van het liggen. De hersenen kunnen de bloeddruk en de hartslag niet meer goed regelen. Als gevolg van het niet goed functioneren van het autonome zenuwstelsel hebben POTS patiënten last van tachycardie, pijn op de borst, uitputting, licht in het hoofd zijn, duizelig, flauwvallen, misselijk zijn, ernstige vormen van gastro-intestinale (maag-darm) problemen, migraine, bloed pooling (ophoping) in de extremiteiten (handen/benen), paarse voeten, trillen, algehele slapte, slecht zien (wazig), nek/schouder pijn, te veel of te weinig zweten, cognitieve beperkingen / “Brain fog” (niet goed kunnen denken/concentreren) en nog veel en veel meer.

POTS is vaak sterk invaliderend, Sanne merkt dus heel duidelijk dat ze enorm beperkt is in het doen en laten door alle klachten die o.a. POTS veroorzaken.

Craniocervicale instabiliteit (CCI) / Atlanta axiale instabiliteit (AAI)

Aandoeningen waar weinig over bekend is maar welke grote levensbedreigende gevolgen hebben.

Bij AAI is er sprake van uitgerekte banden (ligamenten) rondom de atlanto-axiale (de eerste en de tweede)wervels, hierdoor verschuiven de wervels en ontstaat er een grote beweeglijkheid van de nekwervels. Wanneer deze ligamenten teveel door rotatie zijn opgerekt kunnen ze knikken in de bloedvaten veroorzaken. Dit zorgt voor problemen van de bloedtoevoer naar de hersenen.

Symptomen van AAI zijn ernstige hoofdpijn, nekpijn en vernauwing van de ruimtes in de nek. De schade die ontstaat aan de banden zijn pijnlijk, progressief en permanent.

Bij CCI is er sprake van instabiliteit tussen hoofd en nek die ook veroorzaakt wordt door uitgerekte banden (ligamenten). De ligamenten tussen de schedel en wervelkolom horen onveilige bewegingen te beperken, maar bij CCI lukt dit niet meer. Hierdoor ontstaat letsel aan het zenuwstelsel en uiteindelijk problemen in het bovenste ruggenmerg en de hersenstam. Symptomen zijn hoofdpijn, nekpijn, dubbelzien, geheugenverlies, concentratieverlies, duizeligheid, spraakproblemen, slikproblemen, gevoeligheid voor licht, geluid, geur.

Ventrale hersenstam compressie

De hersenstam controleert en reguleert het autonome zenuwstelsel, dit houdt in: de ademhaling, hartslag, bloeddruk en bloedsomloop, reflexen van zien en horen, zweten, spijsvertering, lichaamstemperatuur en pupilgrootte. Verder heeft de hersenstam invloed op alertheid, proeven, kauwen en slikken, vorming van speeksel, overgeven, plassen, slaap, seksuele functies, evenwicht en het voelen van zwaartekracht. Bij compressie van de hersenstam kunnen de bovengenoemde functies beschadigen of uitvallen wat een direct levensgevaar betekent.